Vanjskopolitička inicijativa BH uz podršku regionalnog projekta „SMART Balkans – Civilno društvo za povezano društvo na Zapadnom Balkanu“ u sklopu podržanog projekta “WeBER Plus” organizirala je u Sarajevu 18. i 19. aprila ove godine Nacionalni trening za Državnu radnu grupu za RJU u BiH – Modul I: “Strateški okvir RJU u BiH”.

Cilj treninga bio je unaprijediti znanje predstavnika civilnog društva o praćenju procesa planiranja, kreiranja, implementacije i izvještavanja o Strateškom okviru za RJU u Bosni i Hercegovini, a kako bi mogle učestvovati u procesu kreiranja i/ili praćenja implementacije reforme javne uprave.  Pored predavača iz VPI, treneri su bili zaposlenici Ureda koordinatora za reformu javne uprave Nedžib Delić, šef Operativne jedinice i Vedrana Faladžić, viša stručna saradnica za odnose s javnošću

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa partnerskim organizacijama iz Albanije – Institute for Democracy and Mediation (IDM) i Sjeverne Makedonije – Center for Research and Policy Making (CRPM), implementira projekat pod nazivom SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, kojim doprinosi jačanju participativnih demokratija i evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu osnaživanjem organizacija civilnog društva (OCD) i mreža OCD za snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava za održiv razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.  Projekat SMART Balkans finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.