Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Švedske, ima za cilj pomoći lokalnim samoupravama da povećaju nivo transparentnosti i odgovornosti prilikom upravljanja javnim dobrima, osiguraju dodatne prihode te unaprijede pružanje usluga.

PIPLS projekat je podržao uspostavljanje Portala otvorenih podataka Grada Prijedora te kao vid podrške u procesu otvaranja podataka pripremljen je Vodič za otvaranje podataka javnog sektora. Svrha ovog vodiča je da pomogne institucijama javnog sektora u Bosni i Hercegovini, javnim ustanovama ili preduzećima, u objavi podataka koji su u njihovom posjedu u mašinski čitljivom obliku.

Vodič pokriva sljedeće tehničke aspekte prilikom otvaranja podataka – izradu planova za otvaranje podataka i prioritiziranje skupova podataka (zajedno s preporučenim metapodacima), pripremu i objavu podataka (uključujući preporučene formate za objavu, licence te preporuke za objavu) te ažuriranje podataka.

Vodič za otvaranje podataka javnog sektora