U Republici Srpskoj registrirano je 207 privrednih subjekata od 1. novembra prošle godine, kada je počeo s radom jednošalterski sitem registracije preduzeća – izjavila je direktorica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelena Ćetković.

Ona je precizirala da je u Banjoj Luci registrirano 95 preduzeća, Bijeljini 45, Doboju 29, Istočnom Sarajevu 26 i u Trebinju 12.

"Zahvaljujući jednošalterskom sistemu registracije, građani mogu osnovati preduzeće u 11 poslovnica APIF-a za samo tri dana. Odluka o osnivanju je besplatna i dostupna je na našoj internet stranici, a njena ovjera kod notara košta 3,5 KM", rekla je Ćetković.

Po njenim riječima, građani tvrde da im je u ranijem načinu registracije preduzeća najveći problem bio stalno vraćanje za dopunu dokumenata, odlazak na nekoliko različitih adresa – suda, Porezne uprave, Zavoda za statistiku, te stalno čekanje u redovima.

Ona ističe da je strankama od ogromnog značaja ukidanje sudskih i administrativnih taksi, kao i mnogo manji troškovi registracije preduzeća.

"Registracija za najjednostavnija preduzeća, kao što je d.o.o., košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, a osnivački kapital je sa 2.000 KM smanjen na jednu KM", naglasila je Ćetković.

Ona je dodala da su do sada najčešće otvarana jednočlana društva, te istakla da je pri kraju izrada softvera, zahvaljujući kojem će se u svakom trenutku znati kakvo je preduzeće i u kojem dijelu RS-a je registrirano.

"Do kraja ove ili početkom naredne godine bit će moguća i elektronska registracija preduzeća. Stranke će moći putem interneta, bez dolaska na šalter, predati zahtjev za registraciju preduzeća i na isti način dobiti rješenje", naglasila je Ćetković.

Po njenim riječima, preduvjet za to je izmjena Zakona o elektronskom potpisu.

Ćetković je podsjetila da je APIF, prvi put u Republici Srpskoj i BiH, počeo formiranje registra privrednih subjekata.

"Uz registar finansijskih izvještaja i jedinstveni registar računa privrednih subjekata, koje već vodimo, i sada uz registar privrednih subjekata, imat ćemo kompletniju sliku čitave privrede Republike Srpske", rekla je Ćetković.   (Izvor: Agencija Fena)