Tokom posjete Bosni i Hercegovini, gdin Anders Nordström, generalni direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj-SIDA, se susreo sa otpravnikom poslova Delegacije Evropske komisije u BiH gdinom. Borisom Iarochevitchem i razgovarao o pitanjima od obostranog interesa.

Glavne teme o kojima su razgovarali su između ostalog bile i koordinacija podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka sticanju statusa zemlje kandidata. Evropska komisija i Švedska imaju zajedničke prioritete kao što su podrška reformi javne uprave, sektoru pravosuđa i ekonomskom razvoju, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Posebno je usaglašena podrška Švedske i Evropske komisije organizaciji Popisa stanovništva i domaćinstava 2011. godine. Provođenje Popisa stanovništva je visoko na listi prioriteta zbog toga što će se time poboljšati statistički kapaciteti (podaci) u sve tri statističke institucije Bosne i Hercegovine, kao i kvalitet i objedinjenost statističkih podataka. Nekvalitetni i nedovoljni statistički podaci predstavljaju glavnu prepreku za izradu kvalitetnih politika bez kojih Bosna i Hercegovina ne može postići neophodan stepen ekonomskog razvoja kako bi se pridružila Evropskoj uniji.  

Pripreme za provođenje Popisa stanovništva su strateški izbor za EU IPA podršku. Projekat je rađen uz podršku Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim institutima za statistiku. Švedska je odlučila izdvojiti finansijsku podršku u iznosu od oko €1,600,000, što će zajedno sa sredstvima Evropske unije ukupno iznositi oko €3,000,000. Doprinos Švedske će biti sastavni dio programa IPA 2008 i planirano je da bude efektivan krajem ove godine.