Tokom posjete Bosni i Hercegovini, gdin Anders Nordström, generalni direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj-SIDA, se susreo sa otpravnikom poslova Delegacije Europske komisije u BiH gdinom. Borisom Iarochevitchem i razgovarao o pitanjima od obostranog interesa.

Glavne teme o kojima su razgovarali su između ostalog bile i koordinacija potpore Bosni i Hercegovini na njenom putu k stjecanju statusa zemlje kandidata. Europska komisija i Švedska imaju zajedničke prioritete kao što su potpora reformi javne uprave, sektoru pravosuđa i ekonomskom razvoju, saopćeno je iz Delegacije Europske komisije u BiH.

Posebno je usaglašena potpora Švedske i Europske komisije organizaciji Popisa stanovništva i domaćinstava 2011. godine. Provođenje Popisa stanovništva je visoko na listi prioriteta zbog toga što će se time poboljšati statistički kapaciteti (podaci) u sve tri statističke institucije Bosne i Hercegovine, kao i kvalitet i objedinjenost statističkih podataka. Nekvalitetni i nedovoljni statistički podaci predstavljaju glavnu zapreku za izradu kvalitetnih politika bez kojih Bosna i Hercegovina ne može postići neophodan stupanj ekonomskog razvoja kako bi se pridružila Europskoj uniji.  

Pripreme za provođenje Popisa stanovništva su strateški izbor za EU IPA potporu. Projekat je rađen uz potporu Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u suradnji sa entitetskim institutima za statistiku. Švedska je odlučila izdvojiti finansijsku potporu u iznosu od oko €1,600,000, što će zajedno sa sredstvima Europske unije ukupno iznositi oko €3,000,000. Doprinos Švedske će biti sastavni dio programa IPA 2008 i planirano je da bude efektivan krajem ove godine.