Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas se u Sarajevu susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem, te se obratio Vijeću ministara na redovnoj sjednici, kako bi razgovarali o prioritetima integracije u EU, koji moraju ponovo biti aktuelizirani.

"Trenutni pristup ne funkcionira. Postojeća blokada napretka na putu ka EU veliki je problem. Evropska unija je spremna da ponudi svu moguću pomoć, ali EU mora vidjeti institucije BiH na svim nivoima kao partnere u ovom procesu", rekao je Lajčak.

“BiH ne može insistirati na podnošenju kandidature za članstvo u EU, niti na ukidanju viza, a da prethodno ne dokaže da njene institucije ozbiljno shvataju svoje obaveze. Prijava kandidature u ovom momentu, kada su reforme potrebne za članstvo u EU blokirane ili skoro nikako implementirane, samo će naškoditi težnjama BiH da se pridruži EU”, upozorio je Lajčak.

"EU nikome ne daje blanko čekove".

Visoki predstavnik također je pozvao Vijeće ministara da bez odlaganja pokrene postupak imenovanja upražnjenih direktorskih pozicija, u skladu sa zakonom. Apelovao je na Vijeće ministara da usvoji Strategiju implementacije Aneksa VII, koja se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice te pozvao na usvajanje niza mjera za borbu protiv korupcije, koje su potrebne za proces liberalizacije viznog režima, saopćeno je iz OHR/EUSR.