Danas, jedan od evropskih simbola, zajedno sa himnom, zastavom i jedinstvenom valutom je i jedan značajan datum – 9. maj. Taj dan se svake godine obilježava kao Dan Evrope. Ovi simboli identificiraju politički entitet i cjelovitost Evropske unije. Zbog toga je ovaj datum izuzetno bitan za Uniju.

Toga dana, 9. maja 1950, učinjen je prvi korak ka stvaranju onoga što je danas poznato kao Evropska unija. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugalj i čelik. U Parizu, u okruženju prijetnje Trećeg svjetskog rata koja je obuzela čitavu Evropu, on je tog 9. maja predstavio novinarima iz cijelog svijeta deklaraciju koja poziva Francusku, Njemačku i ostale evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika kao “prvi konkretan temelj evropske federacije”. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja Evropske unije kakav je danas

Ono što je deklaracija predlagala bilo je kreacija “nadnacionalne” evropske institucije, zadužene za upravljanje industrijama čelika i uglja, sektora koji su u to vrijeme činili osnovu sve vojne moći. Ideja je bila da se ta moć više ne koristi na sukobe koji su opustošili Evropu nedugo prije toga i ostavili osjećaj materijalne i moralne degradacije.

Ova velika ideja u potpunosti se ostvarila u praksi. Postavila je čvrste osnove najveće nadnacionalne tvorevine u savremenom svijetu. Svaka zemlja koja se pridruži evropskoj porodici prihvata njene fundamentalne principe mira i solidarnosti. Ove vrijednosti svoj izraz našle su kroz ekonomski i socijalni razvoj, koji zjedno sa regionalnim principom i dimenzijom zaštite životne sredine garantiraju dostojan životni standard svim građanima.

Dan predstavljanja Schumanove deklaracije u Parizu danas se smatra početkom Evropske unije. Stoga je i Vijeće Evropske unije u Milanu, 1985, donijelo odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Evrope

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Evropske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsjedavajuća Evropske unije.

Ovaj datum se obilježava i u Bosni i Hercegovini. Delegacija Evropske komisije u našoj zemlji svake godine organizuje niz sastanaka, prijema i kulturno – umjetničkih manifestacija kojima se proprati 9. maj – Dan Evrope i koji okupljaju visoke zvaničnike i ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života.