Druga regionalna radionica o reformi struktura državne uprave na zapadnom Balkanu održana je 11. i 12. oktobra 2007. godine u Budvi, Crna Gora. Radionicu je organizirala Uprava za kadrove Republike Crne Gore zajedno sa Uredom UNDP u Crnoj Gori. Organizacija skupa je provedena uz podršku Regionalnog ureda UNDP iz Bratislave i uz učešće članova novoformirane Zajednice praktičara u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima u strukturama državne službe na zapadnom Balkanu.

Skup je okupio predstavnike struktura državnih službi iz regiona, predstavnike međunarodne zajednice, akademskog i nevladinog sektora. Glavni cilj radionice bio osiguranje foruma za diskusiju za državne službenike i ostale uključene u proces reforme državne uprave na zapadnom Balkanu, a o temi profesionalizacije i političke nezavisnosti u državnoj službi.

Na radionici je zvanično promovirana asocijacija Zajednice praktičara koja okuplja pojedince koji rade u strukturama državnih službi u regionu, ali i sve koji su zainteresirani da razmjenjuju informacije, znanja, iskustva i naučene lekcije u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima u domenu državne uprave.

U radu skupa su u ime državne uprave u Bosni i Hercegovini, učetvovali predstavnici Agencije za državnu službu BiH, g. Hazim Kazić i g. Zlatko Akšamija, direktor Agencije za državnu upravu Republike Srpske g. Dragomir Kutlija, te g. Aleksandar Karišik u ime Ureda koordinatora za reformu javne uprave koji je prezentirao iskustva Bosne i Hercegovine na polju depolitizacije i profesionalizacije državne službe i o aktuelnom reformskom procesu javne uprave u BiH.