Zamjenik državnog koordinatora prof. dr Ferid Otajagić i viša stručna saradnica za odnose s javnošću Vedrana Faladžić učestvovali su na konferenciji “EU Integracijski forum 2023” kojeg je organizirao Transparency International uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Obnovljeni interes EU za proces proširenja za zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da posluži kao podsticaj za ubrzanje suštinskih reformi, prije svega na polju demokratizacije i jačanja vladavine prava, poručeno je na konferenciji „EU integracijski forum“ koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala u BiH.

Umjesto dosadašnjih deklarativnih opredjeljenja za integraciju, lideri zemalja regiona bi, kako je rečeno, trebalo da pokrenu čitav niz hrabrih, ali nužnih koraka u cilju što jače pravne, političke, ekonomske i razvojne integracije.

“Vrijeme je za proširenje, ali je na Bosni i Hercegovini da poduzme neophodne korake i pokrene reforme ka daljoj integraciji sa Evropskom unijom”, istakao je Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH na otvaranju konferencije.

Tokom panel diskusija učesnici su konstatovali da BiH bilježi stalno pogoršanje u brojnim oblastima, kao što su vladavina prava i korupcija, koja je zbog zarobljenosti pravosuđa i drugih institucija postala skoro nekažnjiva.

“U isto vrijeme u zemlji su sve prisutniji autoritarni trendovi kroz zakone kojim se narušavaju osnovna ljudska prava i slobode što je najvidljivije u Republici Srpskoj gdje je kleveta vraćena u okvire krivičnog zakonika uz najave još rigoroznijih zakona koji će suzbiti rad medija, nevladinih organizacija i pojedinaca koji nisu pod kontrolom vlasti.Sve ovo ukazuje da se BiH nalazi u stanju institucionalne zarobljenosti i na granici osnovne funkcionalnosti zbog čega je sposobnost odgovora na izazove pregovaračkog procesa sa EU dovedena u pitanje”, istaknuto je tekom skupa, saopćio je Transparency International.

“Postojeća disfunkcionalna struktura upravljanja u BiH teško će moći odgovoriti na izazove pregovaračkog procesa”,  izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin na otvaranju konferencije, dodavši da BiH još uvijek nema usvojen program integrisanja što pokazuje da je postojeći mehanizam koordinacije u potpunosti nefunkcionalan.

Konferencija se također bavila i pitanjem izazova koji stoje pred samom EU koja prolazi kroz najduži period od kako nije primljena niti jedna nova članica i za koju su se učesnici složili da je zrela za reforme po pitanju modela unutrašnjeg funkcionisanja kako bi kreirala dovoljno privlačan prostor za političku i ekonomsku integraciju zemalja sa kojima graniči kao što su zemlje zapadnog Balkana.

Na konferenciji, koju je Transparency International u BiH organizovao uz podršku Kraljevine Švedske, prisustvovali su Adebayo Babajide, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Birgitta Jansson, predstavnica Ambasade Švedske u BiH, Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH, te regionalni stručnjaci iz oblasti vladavine prava, EU integracija, predstavnici domaćih institucija i međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija.