Uvodnim pozdravima i izlaganjima započeti su radni sastanci između čelnika Distrikta i članova radnih grupa s delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u vezi s pružanjem podrške kroz SIGMA program na temu reforme javne uprave. Tematske cjeline koje će radne grupe na dvodnevnim sastancima usaglašavati zajedno sa stručnjacima programa SIGMA tiču se adaptacije i stvaranja efikasne javne uprave kroz donošenje novih zakona o javnoj upravi i državnoj službi Brčko distrikta BiH.

Naime, spomenuti zakoni nalaze se u intenzivnoj pripremi kako bi u što skorije bili spremni i usvojeni, te će radne grupe na tematskim sastancima izložiti pojedine intervencije i sugestije za njihovo rješavanju u procesu provođenja reforme javne uprave.

Prisutni predstavnici delegacije OECD i programa SIGMA iskazali su svoje zadovoljstvo i pohvale za dosadašnje preduzete korake izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta na putu reforme. Oni su motivisali brčanske zvaničnike da, uz njihove sugestije, nastave raditi i potvrđivati svoju opredijeljenost u jačanju i modernizovanju javne uprave i tako predstave Brčko distrikt BiH kao inspiraciju i primjer za sve druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, u novembru 2021. godine čelnici Vlade razgovarali su o procesu reforme javne uprave s čelnicom OECD gospođom Blancom Lazaro, ekspertkinjom za upravljanje javnim i ljudskim resursima u programu SIGMA, odnosno zajedničkoj inicijativi OECD-a i Evropske unije.

Sastanku su također prisustvovali supervizor za Brčko gospodin Michael Scanlan i predstavnici EU u BiH i OHR.