U organizaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) i organizacije SIGMA, koja pruža podršku jačanju javnih uprava i provedbi reformi u zemljama na putu ka članstvu EU, danas je održan online sastanak i najavljen početak rada na pripremi za mjerenje stanja u oblasti reforme javne uprave u BiH.

Sastanku su pored dužnosnika SIGMA i eksperata te predstavnika PARCO, prisustvovali i entitetski koordinatori za reformu javne uprave kao i koordinatorica za RJU iz Brčko distrikta BiH ali i službenici različitih institucija svih nivoa vlasti koji će biti zaduženi za dostavljanje podataka SIGMA.

Wojciech Zielinski, koordinator SIGMA za BiH istakao je da će ovogodišnja procjena stanja u oblasti reforme javne uprave, uz dogovor sa Evropskom komisijom, biti fokusirana na oblast izrade politika i kordinacijske kapacitete, odgovornost, upravljanje budžetom i interne kontrole, te javne nabavke.

Za razliku od zadnjeg izvještaja SIGMA za BiH iz 2017. godine ovogodišnji izvještaj će, na zahtjev Evropske komisije, dati pregled napretka/ispunjavanja indikatora po entitetima, Brčko distriktu i za cijelu BiH. Za potrebe ovog mjerenja razvijen je i poseban PAR informacioni sistem, a danas je organiziran i trening za službenike koji će unostiti podatke u sistem.

Objavljivanje cjelokupnog izvještaja za BiH očekuje se u decembru ove godine.