У организацији Kанцеларије координатора за реформу јавне управе (ПАРKО) и организације СИГМА, која пружа подршку јачању јавних управа и проведби реформи у земљама на путу ка чланству ЕУ, данас је одржан онлајн састанак и најављен почетак рада на припреми за мјерење стања у области реформе јавне управе у БиХ.

Састанку су поред дужносника СИГМА и експерата те представника ПАРKО, присуствовали и ентитетски координатори за реформу јавне управе као и координаторка за РЈУ из Брчко дистрикта БиХ али и службеници различитих институција свих нивоа власти који ће бити задужени за достављање података СИГМА.

Wојциецх Зиелински, координатор СИГМА за БиХ истакао је да ће овогодишња процјена стања у области реформе јавне управе, уз договор са Европском комисијом, бити фокусирана на област израде политика и кординацијске капацитете, одговорност, управљање буџетом и интерне контроле, те јавне набавке.

За разлику од задњег извјештаја СИГМА за БиХ из 2017. године овогодишњи извјештај ће, на захтјев Европске комисије, дати преглед напретка/испуњавања индикатора по ентитетима, Брчко дистрикту и за цијелу БиХ. За потребе овог мјерења развијен је и посебан ПАР информациони систем, а данас је организиран и тренинг за службенике који ће уностити податке у систем.

Објављивање цјелокупног извјештаја за БиХ очекује се у децембру ове године.