Predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave i Agencije za statistiku BiH, Mubera Begić i Alen Mrgud, su u Ministarstvu inostranih poslova BiH održali prvu radionicu iz projekta kolegijalne pomoći (peer to  peer) mjera izgradnje kapaciteta proaktivne transparentnosti.

U radionici su učestvovali članovi Redakcije za internetsku stranicu MIP BiH, pomoćnici ministrice, te predstavnici Kabineta ministrice.

Na početku radionice, putem video veze, prisutnima se obratio i Elvis Mujanović, predstavnik njemačkog Udruženja za međunarodnu saradnju ( GIZ) koja pomaže Vijeću ministara BiH u realizaciji procesa primjeni Sandarda proaktivne transparentnosti.

Aktivnost je organizovana sa ciljem izgradnje kapaciteta MIP BiH u oblasti proaktivne transparentnosti, reorganizacije i transformacije internetske stranice ministarstva, te izrade portala MIP BiH koji će integrisati iinternetske portale naših diplomatsko – konzularnih predstavništava.

Nakon prezentacije standarda, razgovarano je o modalitetima uključivanja tih standarada u portal MIP BiH, te osnovnim problemima sa kojima su se susrele ove dvije institucije u procesu postizanja punog nivoa primjene svih 38 standarada transparentnosti u svojim institucijama. Konstatovano je da je potrebno konstatovati trenutno stanje, kako bi sve organizacione jedinice preuzele obavezu izrade formata i prijedloga objavljivanja standarada proaktivne transparentnosti iz svojih oblasti rada.

Konačni cilj je postizanje punog nivoa primjene standarda koji podrazumjevaju omogućavanje direktnog uvida javnosti u, između ostalog, finansijske informacije MIP BiH kao što su pitanja budžeta, javnih nabavki, primanja zaposlenih, ali i niza drugih informacija od javnog značaja. Time bi se širokoj javnosti, medijima, privrednim organizacijama, kao i udruženjima građana i nevladinim organizacijama omogućilo da direktno imaju pristup informacijama koje su od interesa za njihov rad.