Članice i članovi Grupe za komunikacije Programa jačanja javnih institucija koji u ime vlada SR Njemačke i Velike Britanije provodi njemački GIZ organizirale su jučer online sastanak o temi „Transparentnost u doba pandemije“.

Drugi sekretar Britanske ambasade u Sarajevu (British Embassy Sarajevo) g. Tom Barrie i izvršna direktorica Access Info Europe i članica Upravnog odbora Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership) gđa Helen Darbishire su ovom prilikom naglasili značaj pravovremenog, proaktivnog pristupa objavi provjerenih informacija od strane vlasti.

“Sve ovo se dešava na globalnom nivou i podrazumijeva da svi mi, državni službenici, moramo prihvatiti ovu novu realnost i dati svoj doprinos u odgovoru na pandemiju. A to možemo postići transparentnim i proaktivnim djelovanjem,” rekao je Barrie i dodao da je proaktivna objava informacija dio upravljanja krizama, naglasio je g. Barrie.

Gđa Darbishire je predstavila primjere situacija u kojima je odgovor na COVID-19 pandemiju utjecao na ostvarivanje prava slobodnog pristupa informacijama te aktuelnosti u naporima da se osigura transparentnost u vanrednim uslovima, primjerice kod vanrednih javnih nabavki. Osvrnula se i na mjere u Akcionom planu Partnerstva za otvorenu vlast Vijeća ministara BiH, to jest, na koji način ove mjere mogu pomoći osiguravanju i unapređenju transparentnosti kao dio odgovora na pandemiju novog koronavirusa.

Učesnice i učesnici su također imali priliku razmijeniti mišljenja i iskustva o tome na koji način već postojeće inicijative i resursi, a ponaprije inicijativa za proaktivnu transparentnost u javnoj upravi, mogu doprinijeti u novonastalim uslovima da institucije unapređuju transparentnost svog rada.

Sastanku je prisustvovalo oko 20 državnih službenika/ca iz institucija Vijeća ministara BiH, Federacije BiH i Republike Srpske.