BANJALUKA, BEOGRAD – Procedure koje prethode izdavanju građevinske dozvole i dalje su komplikovane, te vremenski i finansijski zahtjevne, a uvođenje elektronskog sistema za izdavanje tih dozvola predstavlja mogućnost da se ovaj postupak znatno unaprijedi.

To je u Beogradu, na regionalnoj konferenciji "Građevinske dozvole za konkurentniji region", ocijenila Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Srbija je već u poodmakloj fazi kada je u pitanju izdavanje elektronske građevinske dozvole i zadovoljstvo mi je što su i nas uključili u ovaj proces. Znači, RS i FBiH su uključene u reformu koja se tiče izdavanja građevinskih dozvola u elektronskom obliku", navela je Golićeva.

Ona je naglasila da će izdavanje elektronskih građevinskih dozvola podrazumijevati ažurnu imovinsko-pravnu dokumentaciju.

"Drugi uslov je da mora biti ažurna sprovedbena odnosno prostorno-planska dokumentacija u digitalnoj formi", navela je Golićeva.

Ona je dodala da želi da se ide u ovaj proces da bi, kako je naglasila, građani RS mogli na jednom mjestu podnijeti zahtjev i nakon nekoliko dana dobiti građevinsku dozvolu.

U izlaganju na panelu "Reforma propisa u oblasti građevinarstva" ona je naglasila da je u RS reforma propisa građevinarstva završena u maju 2013. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o uređenju prostora i građenju.

Golićeva je navela da su zakonom, djelimično usaglašenim sa četiri direktive EU, rokovi za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola skraćeni na 15 dana, postupak pojednostavljen, smanjeni troškovi i naknade, te uređena legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da i on smatra da pomaka već ima, odnosno da je Vlada RS dosta uradila iz oblasti dobijanja građevinskih saglasnosti. On pozdravlja nastojanja da se uvede elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola.

"Svaki napredak je dobrodošao, a sigurno je to pozitivan pomak. Inače, mislim da više nikom nije problem, ko ima urednu dokumentaciju, da u kratkom vremenu dobije građevinske saglasnosti", kaže Škrebić.

Socijalnim kategorijama legalizacija bez naknade

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, poručila je socijalnim kategorijama u RS da će legalizacija objekata za njih ponovo biti bez naknade i da će naći način kako da to bude ostvareno. Golićeva kaže da je postignut određen načelni dogovor da se na jednoobrazan način u kompletnom regionu riješi to pitanje i da svako u zakone uključi određene specifičnosti svojih prostora.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da im nije poznato da se radi na uvođenju ovog elektronskog sistema. On ističe da je problem dokumentacija koja se prikuplja prije dobijanja građevinskih dozvola, s obzirom na to da je, kako navodi, pojedinim građevincima odnosno investitorima potrebno i po šest mjeseci da prikupe dokumente.

"Neophodno je da sve institucije koje učestvuju u tom procesu imaju bolju saradnju kada je u pitanju izdavanje te dokumentacije", kaže Blagojević.

Kada je riječ o FBiH, prema riječima Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja, proces izdavanja građevinskih dozvola prosječno traje oko 300 dana i to, kako je rekao, nije dobro.

"Sigurno je da nema investicija, ni stranih ni domaćih, u FBiH bez ubrzanja procesa izdavanja građevinskih dozvola, jer niko ne može čekati 300 dana ili više", rekao je Martić u pauzi konferencije u Beogradu.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i Mladen Cicović, šef Predstavništva RS u Srbiji, te Lazar Mirkić, ambasador BiH u Srbiji.

Otvarajući konferenciju, Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva Srbije, izjavila je da region može biti konkurentniji samo ako zemlje regiona rade zajedno na tome da stvore ambijent dostojan investicija. (Izvor: Nezavisne novine/Srna)