Obuke za voditelje upravnih postupaka i inspektora sa državnog nivoa su u toku, a u okviru projekta "Edukacija voditelja upravnih postupaka i inspektora" koji implementira konzorcij predvođen Evropskom konsalting grupom iz Beograda (ECG) u saradnji s Human Dynamicsom.  Projekat "Edukacija voditelja upravnih postupaka i inspektora" , finansiran je sredstvima IPA 2011, a glavni projektni partner je Ured koordinatora za reformu javne uprave.  

Projekat doprinosi većoj profesionalnosti državnih službenika, povećanju kvalitete upravnog rješavanja i povećanju zadovoljstva korisnika usluga te se njegovom punom implementacijom realiziraju ciljevi iz Revidiranog akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u oblasti Upravni postupci i upravne usluge.   

Prema riječima predavača prof.dr. Stevana Lilića, implementacija ukupnog projekta je na polovini.

-Ovo je jedan vrlo intenzivan projekat koji podrazumijeva obuku za 1.500 državnih službenika na četiri nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, što nije uobičajeno. Gledano s naše tačke, kao implementatora, veoma smo zadovoljni pozitivnim fidbekom. Ostvarujemo vrlo dobru interaktivnu komunikaciju i brzo prelazimo sa banalnih pitanja na suštinu stvari. Mnoga pitanja razrađujemo svi zajedno, kao grupa, u kolegijalnoj atmosferi. S obzirom na to da su kroz projekat angažirani predavači iz regiona, koristimo uporedna iskustva tih zemalja – rekao je Lilić.

Jedna od polaznika obuke je Vildana Tahirović iz Ureda za veterinsrstvo BiH. Prema njenim riječima, ovaj projekat odnosno obuka njoj i njenim kolegama će puno pomoći u svakodnevnom radu.

-Ova obuka je veoma korisna, posebno za one službenike koji stjecajem okolnosti rade na upravnim postupcima, a nisu pravnici. Tokom obuke, mnoge stvari su mi jasnije i bit će mi mnogo lakše raditi i brže ću moći obavljati svoj posao. Predavači su zaista odlični, nemam nikakve zamjerke. Prezentacije su jasne i koncizne, te prilagođene svima nama s obzirom na to da dolazimo iz različitih institucija – kazala je Tahirović.

Obuka za 580 državnih službenika s državnog nivoa, a koji su podijeljeni po grupama, trajat će do 11. juna 2015. godine.