Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su na jučer održanoj vanrednoj sjednici razmatrali Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH prije godinu dana donijela je novi zakon s ciljem da sveobuhvatno otkloni nedostatke u državnoj službi. Međutim, prepoznate su neke tehničke greške i ono što se u praksi pokazalo da treba izmijeniti. Naša intencija je bila da državni službenici koji su u komisiji, rade tokom radnog vremena i da se to ne plaća. U zakonu smo ostavili klauzulu da sve komisije koje ostvaruju prihod mogu biti plaćene, što je dovelo do problema u određivanju koja komisija ostvaruje prihod, zatim u plaćanju naknade matičarima koji rade vikendom ili u popodnevnim satima, jer je u našem okruženju praksa da oni dobijaju naknadu. Isto tako, otkrili smo da su svi javni službenici dovedeni u jednakost sa državnim i da to treba popraviti, istakao je gradonačelnik Anto Domić.

Također, pojavio se problem da jedan veoma mali broj državnih službenika i nakon dva produžetka roka do kad se trebaju doškolovati, tj. steći adekvatnu diplomu, to nisu učinili.

– Dugo smo raspravljali, a i sutra ćemo nastaviti sa ovom tačkom i vjerovatno ćemo samo usvojiti smjernice za prava i obaveze koje će definisati državne i javne službenike, zatim definisati angažman ljudi van radnog vremena. Trenutno raspoloženje je da se ne dozvoli novi rok za doškolovanje, a oni koji to nisu uradili do sada dobit će otkaz, zaključio je Domić. (Izvor: www.bdcentral.net)