Чланови Владе Брчко дистрикта БиХ су на јучер одржаној ванредној сједници разматрали Смјернице за израду нацрта закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у органима јавне управе Брчко дистрикта БиХ.

Влада Брчко дистрикта БиХ прије годину дана донијела је нови закон с циљем да свеобухватно отклони недостатке у државној служби. Међутим, препознате су неке техничке грешке и оно што се у пракси показало да треба измијенити. Наша интенција је била да државни службеници који су у комисији, раде током радног времена и да се то не плаћа. У закону смо оставили клаузулу да све комисије које остварују приход могу бити плаћене, што је довело до проблема у одређивању која комисија остварује приход, затим у плаћању накнаде матичарима који раде викендом или у поподневним сатима, јер је у нашем окружењу пракса да они добијају накнаду. Исто тако, открили смо да су сви јавни службеници доведени у једнакост са државним и да то треба поправити, истакао је градоначелник Анто Домић.

Такођер, појавио се проблем да један веома мали број државних службеника и након два продужетка рока до кад се требају дошколовати, тј. стећи адекватну диплому, то нису учинили.- Дуго смо расправљали, а и сутра ћемо наставити са овом тачком и вјероватно ћемо само усвојити смјернице за права и обавезе које ће дефинисати државне и јавне службенике, затим дефинисати ангажман људи ван радног времена. Тренутно расположење је да се не дозволи нови рок за дошколовање, а они који то нису урадили до сада добит ће отказ, закључио је Домић. (Извор: www.бдцентрал.нет)