Ured koordinatora za reformu javne uprave po šesti put je ove godine podržao projekat „Volontiraj – kreditiraj“ koji providi nevladina organizacija Infohause.  

Učenici sarajevske Pete gimnazije: Haris Muhić, Melisa Hakalović, Emina  Mandžo,  Vedad Heto i Adisa  Smajić umjesto na nastavi jučer su proveli dan radeći u Uredu koordinatora u ulozi državnih službenika.

Emina Dervišević – Zvizdić, viša stručna saradnica u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima učenicima je govorila o mandatu Ureda koordinatora, te aktivnostima koje vodimo na koordinaciji procesa reforme javne uprave.

Kroz brojna pitanja, učenici su pokazali iznimno veliku zainteresiranost za provedbu reforme javne uprave u BiH o kojoj su, prema vlastitom priznanju, znali jako malo.  

Srednjoškolci su uspješno obavili povjerene zadatke, poput pisanja saopćenja za medije te učešća na  radionici o temi „Kako uspješno pregovarati”. Cilj je bio ukazati im na kvalitete i vještine koje pregovarači trebaju imati.  

Učenici su bili jedinstveni u razmišljanju da su ih najviše zainteresirale aktivnosti u reformskoj oblast E-uprava te su izrazili nadu da će BiH po ugledu na druge europske zemlje uskoro obezbjediti građanima da preko interneta izvade rodni list, vozačku dozvolu, registruju automobil ili preduzeća i sl.