Dnevni list: Bosna i Hercegovina već godinama označena je kao zemlja s visokom razinom korupcije u svijetu, no zabrinjava to što se iz godine u godinu povećava broj slučajeva koji prijavljuju korupciju uslijed zapošljavanja. Nevladine udruge kažu kako sve veći broj ljudi iz dana u dan prijavljuje korupciju jer skoro 537 tisuća njih, koji su bez posla, nemaju mogućnost pošteno zaraditi za život, uslijed dijeljenja zaposlenja "po ocu i stričevima". Na diskriminaciju pri zapošljavanju upozorili su iz institucije ombudsmana. U svom izvješću o diskriminaciji ova institucija navodi kako je u protekloj godini gotovo udvostručen broj prijavljenih slučajeva diskriminacije u Bosni i Hercegovini, a najveći broj odnosi se na nacionalnu pripadnost u procesu zapošljavanja u državnim institucijama. 

I Transparency International Bosne i Hercegovine u zadnjem izvješću navodi kako su nepravilnosti u zapošljavanju najveći problem s kojim se građani BiH susreću, a najviše prijava odnosi se na državnu upravu koja bi u pravilu trebala sprječavati korupciju.

Iz TI-ja kažu kako je tijekom 2011. godine Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije primio 1.097 poziva za prijavu korupcije, a TI je na osnovi istih pokrenuo 197 slučajeva prema različitim  institucijama u BiH.

"Najveći broj prijava građana odnosio se na nepravilnosti u oblasti državne uprave, zatim u pravosuđu, obrazovanju i drugim oblastima", kazali su iz TI-ja. Dodaju da su nakon analiza slučajeva uočili kako se najviše prijava odnosi na sektor državne službe, odnosno na proces zapošljavanja, pri čemu građani najčešće prijavljuju neregularno provedene natječaje za prijem državnih službenika na svim razinama vlasti te neregularno provedene postupke imenovanja na različite funkcije. Napominju kako je situacija eskalirala nakon raspodjele fotelja među strankama kada su stranke koje čine vlast na državnoj razini doslovno podijelile fotelje bez da to i pokušavaju sakriti u javnosti.

Iz TI-ja upozoravaju i na to da javne institucije odbijaju provesti postupak utvrđivanja odgovornosti u svojim redovima, a dodatnu prepreku predstavlja i sporost administracije, kao i trend ignoriranja, odnosno nepoštovanja presuda, čak i od državnih institucija. Navode kako upravo zbog toga građani moraju čekati i po nekoliko godina kako bi dočekali razrješenje slučaja. Na koncu kažu kako je iz dana u dan sve veći broj onih koji prijavljuju korupciju, ali kako s druge strane mehanizmi za sprječavanje korupcije ne funkcioniraju u BiH i kako se u velikom broju slučajeva radi o "pucnju u prazno".