Дневни лист: Босна и Херцеговина већ годинама означена је као земља с високим степеном корупције у свијету, но забрињава то што се из године у годину повећава број случајева који пријављују корупцију усљед запошљавања. Невладине организације кажу како све већи број људи из дана у дан пријављује корупцију јер скоро 537 хиљада њих, који су без посла, немају могућност поштено зарадити за живот, усљед дијељења запослења "по оцу и стричевима". На дискриминацију при запошљавању упозорили су из институције омбудсмана. У свом извјештају о дискриминацији ова институција наводи како је у протеклој години готово удвостручен број пријављених случајева дискриминације у Босни и Херцеговини, а највећи број односи се на националну припадност у процесу запошљавања у државним институцијама. 

 

И Transparency International Босне и Херцеговине у задњем извјештају наводи како су неправилности у запошљавању највећи проблем с којим се грађани БиХ срећу, а највише пријава односи се на државну управу која би у правилу требала спријечавати корупцију.

 

Из ТИ-ја кажу како је током 2011. године Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције примио 1.097 позива за пријаву корупције, а ТИ је на основу истих покренуо 197 случајева према различитим  институцијама у БиХ.

 

"Највећи број пријава грађана односио се на неправилности у области државне управе, затим у правосуђу, образовању и другим областима", казали су из ТИ-ја. Додају да су након анализа случајева уочили како се највише пријава односи на сектор државне службе, односно на процес запошљавања, при чему грађани најчешће пријављују нерегуларно спроведене конкурсе за пријем државних службеника на свим нивоима власти те нерегуларно спроведене поступке именовања на различите функције. Напомињу како је ситуација ескалирала након расподјеле фотеља међу странкама када су странке које чине власт на државном нивоу буквално подијелиле фотеље без да то и покушавају сакрити у јавности.

 

Из ТИ-ја упозоравају и на то да јавне институције одбијају спровести поступак утврђивања одговорности у својим редовима, а додатну препреку представља и спорост администрације, као и тренд игнорисања, односно непоштовања пресуда, чак и од државних институција. Наводе како управо због тога грађани морају чекати и по неколико година како би дочекали разрјешење случаја. На крају кажу како је из дана у дан све већи број оних који пријављују корупцију, али како с друге стране механизми за спрјечавање корупције не функционишу у БиХ и како се у великом броју случајева ради о "пуцњу у празно".