Predstavnici Agencije za državnu službu BiH, Agencije za državnu upravu Republike Srpske, Agencije za državnu službu FBiH i Pododjela za upravljanje ljudskim potencijalima Brčko Distrikta BiH održali su jučer u Mostaru prvi sastanak.

Sastanak je održan radi unapređenja suradnje u oblasti upravljanja ljudskim resursima te realizaciji mjera i aktivnosti iz revidiranog Akcijskog plana i Strategije za reformu javne uprave u BiH.

Po riječima direktora Agencije za državnu službu FBiH Seada Masle, direktori agencija zaključili su kako je nužno da zajednički pokušaju unaprijediti svoju suradnju i na osnovi toga razmjenjuju iskustava i informacije te predlažu izmjene zakonskih okvira.

"Cilj je današnjeg sastanak da se dogovorimo o modalitetima i područjima daljnje suradnje te eventualno o formiranju foruma direktora agencija, kao jednog neformalnog tijela koje bi se periodično sastajalo i razmjenjivalo svoja iskustva", istaknuo je Maslo.   

Što se tiče pritužbi građana na to da je mnogo natječaja koje agencije objavljuju namješteno, odnosno da se već unaprijed zna tko će biti primljen na neko radno mjesto, Maslo je kazao kako agencije objavljuju natječaje, provode procedure, testiraju kandidate i dostavljaju liste uspješnih kandidata, a ostalo rade poslodavci.

"Mi ne možemo znati radi li netko već na nekom radnom mjestu ili ne radi. Mi samo moramo imati dokaz da je mjesto upražnjeno. Mi nismo ni inspekcija ni policija i ne možemo ići u službu vidjeti da li netko tamo radi po ugovoru o djelu ili bez ugovora", kazao je Maslo, dodavši kako je na policiji i inspekciji da utvrđuju takve nezakonitosti.

Državni koordinator za reformu javne uprave Semiha Borovac kazala je kako Strategija za reformu javne uprave u BiH predviđa da sve razine vlasti istodobno provedu tu reformu, posebno kada je u pitanju reformska oblast upravljanje ljudskim potencijalima, gdje Agencije za državnu službu, po njenom mišljenju, imaju odlučujuću ulogu.

Izvještaji Europske komisije o napretku reforme javne uprave u BiH još ističu nedovoljnu praktičnu suradnju i koordinaciju između različitih razina vlasti, te da se po pitanju napretka u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima i dalje osjeća određena netransparentnost kod prijema državnih službenika, ali i različita mjerila kad je u pitanju napredovanje u službi, istaknula je Borovac.

"Nama je cilj da se ova reforma, kada su u pitanju državni službenici i državna služba, odvija brže i na jedan usklađen način", zaključila je koordinatorica Borovac. (Bljesak.info)