Nezavisne novine, 02.02.2011. Svako zapošljavanje novih službenika, savjetnika, portparola u javnom sektoru predstavlja apsolutno kršenje odluke o nezapošljavanju koja je donesena prošle godine, rekao je Tomo Vrhovac, predsjednik Sindikata radnika u upravi.

Novoimenovana vlada RS će u četvrtak održati prvu sjednicu, a novi ministri će, zahvaljujući zakonskim nedorečenostima, moći da zaposle nove službenike uprkos odluci o nezapošljavanju u javnom sektoru. Naime, savjetnici, portparoli i drugi radnici zapošljavaće se na osnovu ugovora o djelu, dakle neće biti klasičnog ugovora o radu na neodređeno.

"Ipak, za svakog tog radnika se plaćaju doprinosi i sve što ide uz primanja, bez obzira što se radi o ugovoru o djelu, naknadi u nadzornom odboru ili nečem trećem", objašnjava Vrhovac, napominjući da se sve to naplati iz državne kase i da je očigledno da se ne poštuje zabrana zapošljavanja.

U Agenciji za državnu upravu RS su potvrdili da je odluka o nezapošljavanju novih službenika od novembra i dalje na snazi, te da će ona ostati takva sve dok eventualno nova vlada ne odluči drugačije.

"Državni službenici se ne mogu zapošljavati u ministarstvima i agencijama koje su pod kontrolom Vlade RS, dok savjetnike koji su angažovani u kabinetima ministara vode kao zaposlene na ugovor o djelu", rekao je Aleksandar Radeta, sekretar ove agencije.

Iako nam to niko nije mogao potvrditi, nezvanično smo saznali da je izvjesno da će novi ministri imenovati niz službenika u svojim timovima.

Prema nezvaničnim informacijama, Lejla Rešić, novi ministar uprave i lokalne samouprave, sa sobom dovodi i novog službenika za odnose sa javnošću umjesto Sandre Kovačević, koja je prebačena za šefa Kabineta ministra saobraćaja i veza Nedeljka Čubrilovića.

Kako saznajemo, dosadašnji portparol "Elektrokrajine" Sonja Teovilović prelazi u Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, koje će voditi dosadašnji direktor ove ustanove Željko Kovačević.

"Primopredaja još traje. Možda ćemo tek naredne sedmice znati da li će ministar željeti nekoga da ima u svom timu saradnika", rekla je Aleksandra Vukašinović, portparol Ministarstva.

Teovilovićeva nam u srijedu nije mogla potvrditi da li će se zaposliti u Ministarstvu.

"Još je rano za to. Javnost će o svemu biti informisana pravovremeno kada bude bila donesena bilo kakva odluka o tome", rekla je ona.

U Ministarstvu finansija RS su nam rekli da će dosadašnji portparol Tatjana Pivašević preći u Kabinet novoizabranog predsjednika Aleksandra Džombića, dakle njeno mjesto će ostati upražnjeno. Uskoro će stići i njena zamjena, a u Ministarstvu kažu da će novi ministar Zoran Tegeltija odlučiti ko će to biti.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju se za sada ništa nije promijenilo, te naglašavaju da je nova ministarka trenutno na putu u Americi te da će se, kada ona dođe, vidjeti da li ima nekih novina kada su u pitanju kadrovi.

Ni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nije bilo kadrovskih promjena, dok su nam u Birou za odnose sa javnošću Vlade RS kazali da će na današnjem zasjedanju novi premijer izabrati svoje saradnike u Kabinetu.

U Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica RS su nam kazali da je saradnik koji je bio u Kabinetu bivšeg ministra Omera Brankovića otišao, a da novi ministar još nije doveo svoj savjetnički kadar.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, kao i u Ministarstvu trgovine i turizma RS juče nije bilo nikog od rukovodećih ko bi nam kazao da li je došlo do izmjena kadra u Ministarstvu.