Независне новине, 02.02.2011. Свако запошљавање нових службеника, савјетника, портпарола у јавном сектору представља апсолутно кршење одлуке о незапошљавању која је донесена прошле године, рекао је Томо Врховац, предсједник Синдиката радника у управи.

Новоименована влада РС ће у четвртак одржати прву сједницу, а нови министри ће, захваљујући законским недореченостима, моћи да запосле нове службенике упркос одлуци о незапошљавању у јавном сектору. Наиме, савјетници, портпароли и други радници запошљаваће се на основу уговора о дјелу, дакле неће бити класичног уговора о раду на неодређено.

Ипак, за сваког тог радника се плаћају доприноси и све што иде уз примања, без обзира што се ради о уговору о дјелу, накнади у надзорном одбору или нечем трећем", објашњава Врховац, напомињући да се све то наплати из државне касе и да је очигледно да се не поштује забрана запошљавања.

У Агенцији за државну управу РС су потврдили да је одлука о незапошљавању нових службеника од новембра и даље на снази, те да ће она остати таква све док евентуално нова влада не одлучи другачије.

"Државни службеници се не могу запошљавати у министарствима и агенцијама које су под контролом Владе РС, док савјетнике који су ангажовани у кабинетима министара воде као запослене на уговор о дјелу", рекао је Александар Радета, секретар ове агенције.

Иако нам то нико није могао потврдити, незванично смо сазнали да је извјесно да ће нови министри именовати низ службеника у својим тимовима.Према незваничним информацијама, Лејла Решић, нови министар управе и локалне самоуправе, са собом доводи и новог службеника за односе са јавношћу умјесто Сандре Ковачевић, која је пребачена за шефа Кабинета министра саобраћаја и веза Недељка Чубриловића.

Како сазнајемо, досадашњи портпарол "Електрокрајине" Соња Теовиловић прелази у Министарство индустрије, енергетике и рударства, које ће водити досадашњи директор ове установе Жељко Ковачевић.

"Примопредаја још траје. Можда ћемо тек наредне седмице знати да ли ће министар жељети некога да има у свом тиму сарадника", рекла је Александра Вукашиновић, портпарол Министарства. Теовиловићева нам у сриједу није могла потврдити да ли ће се запослити у Министарству.

"Још је рано за то. Јавност ће о свему бити информисана правовремено када буде била донесена било каква одлука о томе", рекла је она.

У Министарству финансија РС су нам рекли да ће досадашњи портпарол Татјана Пивашевић прећи у Кабинет новоизабраног предсједника Александра Џомбића, дакле њено мјесто ће остати упражњено. Ускоро ће стићи и њена замјена, а у Министарству кажу да ће нови министар Зоран Тегелтија одлучити ко ће то бити.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу се за сада ништа није промијенило, те наглашавају да је нова министарка тренутно на путу у Америци те да ће се, када она дође, видјети да ли има неких новина када су у питању кадрови.Ни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС није било кадровских промјена, док су нам у Бироу за односе са јавношћу Владе РС казали да ће на данашњем засједању нови премијер изабрати своје сараднике у Кабинету.

У Министарству за избјегла и расељена лица РС су нам казали да је сарадник који је био у Кабинету бившег министра Омера Бранковића отишао, а да нови министар још није довео свој савјетнички кадар.У Министарству породице, омладине и спорта РС, као и у Министарству трговине и туризма РС јуче није било никог од руководећих ко би нам казао да ли је дошло до измјена кадра у Министарству.