Članovi UO Fonda za reformu javne uprave prihvatili su danas na sjednici u Banja Luci prijedlog odluke o dodjeli ugovora za nabavku konsultantskih usluga za implementaciju projekta Izrada i uspostavljanje okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka, kao i projektni prijedlog, projektni zadatak i tendersku dokumentaciju za projekat Informatizacija trezora Brčko distrikta BiH.

Projekat "Izrada i uspostavljanje okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka" također je važan za reformu u oblasti Informacionih tehnologija. Svrha projekta jeste izrada seta dokumenta i preporuka koji će omogućiti lakše povezivanje različitih informacionih sistema i baza podataka koji se danas koriste u bh. javnoj upravi. Trenutno, informacioni sistemi u javnoj upravi razvijaju se bez adekvatne metodologije i pristupa, koja bi bila primijenjena za sve. Oni danas funkcionišu odvojeno i njihovo povezivanje predstavlja izuzetno skup i kompleksan proces. Definisanjem okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka omogućila bi se efikasnija realizacija e-usluga.

Inače, dokument okvir interoperabilnosti imaju sve evropske zemlje. Njime se na jednom mjestu definiše vrsta informatičkih sistema, način i vrste korištenja softvera, način nastanka i korištenje specijalizovanih softvera i sl.

Cilj projekta Informatizacija trezora Brčko distrikta BiH je unapređenje funkcije trezora u Brčko distriktu BiH uvođenjem informacijskog sistema za savremeno trezorsko poslovanje. Ovo je jedan od ključnih ciljeva iz Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH u oblasti javnih finansija. Projekat će biti finansiran iz Fonda za reformu javne uprave u BiH, u koji su strani donatori uložili novac. Ovo je prvi projekat koji će sufinansirati domaće vlasti. Naime, vlasti Brčko distrikta spremne su izdvojiti oko 21 posto novca iz vlastitih sredstava za realizaciju projekta. (ukupna vrijednost projekta sa PDV je 732.894 KM, a od toga će Brčko distrikt BiH učestvovati sa 150.000 KM). Implementacija projekta trajat će dvije godine.