Zelena knjiga koju objavi Evropska komisija je dokument za diskusiju sa ciljem da podstakne raspravu i pokrene proces konsultacija na evropskom nivou u okviru određene teme. Zelena knjiga obično predstavlja niz ideja i ima za cilj da pozove zainteresovane pojedince ili organizacije da predstave svoja mišljenja i informacije. Može biti praćena bijelom knjigom, koja je zvanični niz prijedloga koji se koristi kao sredstvo za njihov razvoj u zakon.

Skoriji primjer zelene knjige je ukazivanje na postojeće probleme. Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Evropske unije pokrenula je Zelenu knjigu o demografskim promjenama u 2005. i u njoj se dotakla pitanja produženja životnog vijeka, što je rezultat napretka u zdravstvenoj skrbi, starenja stanovništva do 2030. godine i niskih stopa nataliteta koje zavise o različitim faktorima.

Uz to, Evropska komisija objavila je Zelenu knjigu o Zakonu o radu koja je pokrenuta kako bi se podstakla debata o postojećim zakonskim sustavima koji se odnose na rad i zapošljavanje. Trenutno je čak 4 od 10 radnika u EU zaposleno putem nestandardnih ugovora ili su samozaposleni, a Zelena knjiga ciljano postavlja pitanje državama članicama, poslodavcima i zaposlenicima kako zakon u EU i na nacionalnoj razini može učiniti tržište rada fleksibilnijim vodeći računa o radničkoj sigurnosti, prenosi portal reci.ba