Зелена књига коју објави Европска комисија је документ за дискусију са циљем да подстакне расправу и покрене процес консултација на европском нивоу у оквиру одређене теме.

Зелена књига обично представља низ идеја и има за циљ да позове заинтересоване појединце или организације да представе своја мишљења и информације. Може бити праћена бијелом књигом, која је званични низ приједлога који се користи као средство за њихов развој у закон.

Скорији примјер зелене књиге је указивање на постојеће проблеме. Главна управа за запошљавање, социјална питања и једнаке могућности Европске уније покренула је Зелену књигу о демографским промјенама у 2005. и у њој се дотакла питања продужења животног вијека, што је резултат напретка у здравственој скрби, старења становништва до 2030. године и ниских стопа наталитета које зависе о различитим факторима.

Уз то, Европска комисија објавила је Зелену књигу о Закону о раду која је покренута како би се подстакла дебата о постојећим законским суставима који се односе на рад и запошљавање. Тренутно је чак 4 од 10 радника у ЕУ запослено путем нестандардних уговора или су самозапослени, а Зелена књига циљано поставља питање државама чланицама, послодавцима и запосленицима како закон у ЕУ и на националној разини може учинити тржиште рада флексибилнијим водећи рачуна о радничкој сигурности, преноси портал реци.ба