2011. je Europska godina volonterstva i ona ima – po riječima poslanika Europskog parlamenta – potencijala da uniju oslobodi krize, ali radnike ne bi trebalo zamijeniti za volontere. Europska godina volonterstva zasniva se na strategiji „malo ulaganja, velika dobit“, koja bi omogućila ekonomski oporavak EU, izjavila je poslanica Marian Harkin. Unatoč ekonomskoj krizi, „Europa mora promatrati volonterstvo ne samo kao društveno dobro već i kao dio nove strategije učinkovitog i održivog rasta“, kazala je Harkinova, koja je bila u timu poslanika koji su naveli Europsku komisiju da 2011. proglasi godinom dobrovoljnog rada.

Anketa koju je u maju proveo Eurobarometar je pokazala da je svaki treći građanin Unije dio svog vremena i iskustva proveo volontirajući. Iz Komisije je priopćeno da volonteri svojim radom doprinose rastu BDP-a od 0.5 do 5%, a tome je posvećeno malo manje od 100 milijuna stanovnika Unije. „Dobrovoljna podrška puno doprinosi europskoj ekonomiji. Odgovara na preostale potrebe društva“, kazao je belgijski ministar za socijalna pitanja Žan-Mark Delize.

Ipak, volonterstvo nije jednako popularno u svim zemljama Unije. Komisija tvrdi da čak 40% populacije u Austriji, Holandiji, Sloveniji i Velikoj Britaniji volontira, dok to radi svega 10% Bugara, Grka, Talijana i Letonaca. U čak 11 europskih zemalja broj onih koji volontiraju ne prelazi 19%.

Harkinova je otkrila i da se, na svaki uloženi euro u volonterski rad, vraća pet eura. „U vrijeme recesije, ove mjere štednje zlata vrijede. Ni jedna financijska institucija vam neće omogućiti takav dobitak“, kazala je ona. Putem dobrovoljnog rada ljudi uče, vježbaju svoje sposobnosti i šire svoju društvenu mrežu, koja vodi ka novim i boljim mogućnostima zapošljavanja, ali i do osobnog i društvenog razvoja, priopćeno je iz Komisije.

Jedna studija Eurobarometra pokazala je da sportske manifestacije okupljaju najveći broj volontera (34%), zatim obrazovne, umjetničke, glazbene ili kulturne manifestacije (22%). Programe dobročinstva ili društvene pomoći privuče tek 17% volontera, crkvene manifestacije 16, a sindikalne aktivnosti 13%. Tijekom 2011. godine održat će se na ovu temu četiri velike konferencije, a prva u nizu je dogovorena za 8. siječnja u Budimpešti.

Komisija je 3. lipnja 2009. godine predložila da 2011. godina bude Europska godina volonterstva. Iz Komisije se nadaju da će 2011. godina doprinijeti popularnosti volonterskog rada i rastu svijesti o njegovoj društvenoj vrijednosti, objavljeno je na portalu reci.ba