2011. је Еуропска година волонтерства и она има – по ријечима посланика Еуропског парламента – потенцијала да унију ослободи кризе, али раднике не би требало замијенити за волонтере. Еуропска година волонтерства заснива се на стратегији „мало улагања, велика добит“, која би омогућила економски опоравак ЕУ, изјавила је посланица Marian Harkin.

Унаточ економској кризи, „Еуропа мора проматрати волонтерство не само као друштвено добро већ и као дио нове стратегије учинковитог и одрживог раста“, казала је Harkinova, која је била у тиму посланика који су навели Еуропску комисију да 2011. прогласи годином добровољног рада. Анкета коју је у мају провео Еуробарометар је показала да је сваки трећи грађанин Уније дио свог времена и искуства провео волонтирајући.

Из Комисије је приопћено да волонтери својим радом доприносе расту БДП-а од 0.5 до 5%, а томе је посвећено мало мање од 100 милијуна становника Уније. „Добровољна подршка пуно доприноси еуропској економији. Одговара на преостале потребе друштва“, казао је белгијски министар за социјална питања Žan-Mark Delize. Ипак, волонтерство није једнако популарно у свим земљама Уније. Комисија тврди да чак 40% популације у Аустрији, Холандији, Словенији и Великој Британији волонтира, док то ради свега 10% Бугара, Грка, Талијана и Летонаца. У чак 11 еуропских земаља број оних који волонтирају не прелази 19%.

Harkinova је открила и да се, на сваки уложени еуро у волонтерски рад, враћа пет еура. „У вријеме рецесије, ове мјере штедње злата вриједе. Ни једна финанцијска институција вам неће омогућити такав добитак“, казала је она. Путем добровољног рада људи уче, вјежбају своје способности и шире своју друштвену мрежу, која води ка новим и бољим могућностима запошљавања, али и до особног и друштвеног развоја, приопћено је из Комисије.

Једна студија Еуробарометра показала је да спортске манифестације окупљају највећи број волонтера (34%), затим образовне, умјетничке, глазбене или културне манифестације (22%). Програме доброчинства или друштвене помоћи привуче тек 17% волонтера, црквене манифестације 16, а синдикалне активности 13%.

Тијеком 2011. године одржат ће се на ову тему четири велике конференције, а прва у низу је договорена за 8. сијечња у Будимпешти.Комисија је 3. липња 2009. године предложила да 2011. година буде Еуропска година волонтерства. Из Комисије се надају да ће 2011. година допринијети популарности волонтерског рада и расту свијести о његовој друштвеној вриједности, објављено је на порталу реци.ба