Nezavisne novine: Srbija ima spremnih 80 do 90 odsto odgovora na upitnik Evropske komisije, izjavio je srbijanski vicepremijer Božidar Đelić.

Srbija će na pitanja iz Brisela vjerovatno odgovoriti najbrže u regionu. Međutim, nije to samo njena dobra volja i ambicija, već procjena Evropske komisije, koja na početku dopisa Beogradu navodi da bi cijenili da odgovori stignu do početka februara 2011. godine. Nadležni u Beogradu ističu da će rok biti poštovan, jer administracija već mjesecima sprema odgovore. Beograd se pripremao koristeći se upitnikom koji su dobile zemlje u regionu. Odgovore piše skoro cjelokupna državna administracija, a pisanje koordiniraju podgrupe zadužene za pojedine oblasti.

„Mi smo u decembru prošle godine, više od godinu dana unazad dali na bazi upitnika Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije-jedan miks svim našim ministarstvima, zadatak da pripreme odgovore na bazi tuđih upitnika i ovo je rezultat našeg rada“, objasnio je Đelić.

„To je više od 5.000 stranica spremnih odgovora i trenutno vršimo analizu između pitanja na koja smo već odgovorili i pitanja koja su nam sada i zvanično postavljena“, naveo je on.

Pitanja se u principu ne razlikuju od onih koja su poslata u Crnu Goru i Albaniju. Pojedini dijelovi su prilagođeni samo situaciji u Srbiji. Tako da u Srbijanskom upitniku postoje pitanja o  radu savjeta nacionalnih manjina kojih u tim zemljama nema, rada povjernika za zaštitu informacija od javnog značaja, zaštitnika građana i pitanja o funkcionlanosti nezavisnih tijela.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ne želi da procjenjuje koja bi pitanja mogla da budu najteža za Srbiju“.

Ona ističe da upitnik nije način za rješavanje problema, već da je njegov cilj da se vjerno prikaže postojećeg stanja.

Iz Brisela će sigurno stići i dopunska pitanja i ekspertske misije koje će provjeravati da li se poslati odgovori slažu sa stanjem na terenu.