Независне новине: Србија има спремних 80 до 90 одсто одговора на упитник Европске комисије, изјавио је србијански вицепремијер Божидар Ђелић.Србија ће на питања из Брисела вјероватно одговорити најбрже у региону. Међутим, није то само њена добра воља и амбиција, већ процјена Европске комисије, која на почетку дописа Београду наводи да би цијенили да одговори стигну до почетка фебруара 2011. године. Надлежни у Београду истичу да ће рок бити поштован, јер администрација већ мјесецима спрема одговоре. Београд се припремао користећи се упитником који су добиле земље у региону. Одговоре пише скоро цјелокупна државна администрација, а писање координирају подгрупе задужене за поједине области.

„Ми смо у децембру прошле године, више од годину дана уназад дали на бази упитника Хрватске, Црне Горе, Македоније, Албаније-један микс свим нашим министарствима, задатак да припреме одговоре на бази туђих упитника и ово је резултат нашег рада“, објаснио је Ђелић.

„То је више од 5.000 страница спремних одговора и тренутно вршимо анализу између питања на која смо већ одговорили и питања која су нам сада и званично постављена“, навео је он. Питања се у принципу не разликују од оних која су послата у Црну Гору и Албанију. Поједини дијелови су прилагођени само ситуацији у Србији. Тако да у Србијанском упитнику постоје питања о  раду савјета националних мањина којих у тим земљама нема, рада повјерника за заштиту информација од јавног значаја, заштитника грађана и питања о функционланости независних тијела.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић не жели да процјењује која би питања могла да буду најтежа за Србију“.Она истиче да упитник није начин за рјешавање проблема, већ да је његов циљ да се вјерно прикаже постојећег стања. Из Брисела ће сигурно стићи и допунска питања и експертске мисије које ће провјеравати да ли се послати одговори слажу са стањем на терену.