Fleksibilno radno vrijeme dobro je i za radnike i za poslodavce, pokazalo je novo istraživanje Europske komisije, čiji su rezultati objavljeni u utorak, uoči neformalnog sastanka ministara za ravnopravnost spolova u Bruxellesu.

"Fleksibilno radno vrijeme, organizirano čuvanje djece i druge uzdržavane članove obitelji te pravo na slobodne dane omogućuju više stope zaposlenosti i kod žena i kod muškaraca kao i održivije stope nataliteta", rekla je europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.

 "U vrijeme gospodarskog usporavanja, fleksibilni uvjeti rada mogu pomoći ljudima da zadrže svoja radna mjesta. Moramo nastaviti s napretkom postignutim u strukturama tržišta rada koje pogoduju obitelji: i fleksibilno radno vrijeme i rodna ravnopravnost važni su preduvjeti gospodarskog oporavka", istaknula je.

Izvješće Europske komisije o "Fleksibilnom radnom vremenu i rodnoj ravnopravnosti" daje sveobuhvatni pregled postojećih praksi u 27 država članica EU-a i članicama Europskog gospodarskog prostora (EEA – Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska).

Istraživanje je pokazalo da među državama članicama postoje velike razlike na tom području.

Fleksibilno radno vrijeme raširenije je u sjevernoj i zapadnoj Europi, dok u novim državama članicama iz istočne Europe dominira tradicionalno radno vrijeme od 40 sati na tjedan.

Najdalje u tome otišle su Danska, Švedska, Njemačka, Finska i Norveška gdje nešto više od polovice radnika koristi neki oblik fleksibilnosti u svojem radnom vremenu.

Pokazalo se također da fleksibilno radno vrijeme potiče zapošljavanje žena i pomaže im da bolje usklade privatan i profesionalni život, no s druge strane ono je omogućeno uglavnom u slabije plaćenim sektorima sa slabijim prilikama za napredovanje što nije dobro za rodnu ravnopravnost, prenosi portal reci.ba.