Флексибилно радно вријеме добро је и за раднике и за послодавце, показало је ново истраживање Еуропске комисије, чији су резултати објављени у уторак, уочи неформалног састанка министара за равноправност сполова у Bruxellesu.

"Флексибилно радно вријеме, организирано чување дјеце и друге уздржаване чланове обитељи те право на слободне дане омогућују више стопе запослености и код жена и код мушкараца као и одрживије стопе наталитета, рекла је еуропска повјереница за правосуђе, темељна права и грађанство Viviane Reding.

"У вријеме господарског успоравања, флексибилни увјети рада могу помоћи људима да задрже своја радна мјеста. Морамо наставити с напретком постигнутим у структурама тржишта рада које погодују обитељи: и флексибилно радно вријеме и родна равноправност важни су предувјети господарског опоравка", истакнула је.

Извјешће Еуропске комисије о &qуот;Флексибилном радном времену и родној равноправности&qуот; даје свеобухватни преглед постојећих пракси у 27 држава чланица ЕУ-а и чланицама Еуропског господарског простора (ЕЕА – Исланд, Норвешка, Лихтенштајн и Швицарска).

Истраживање је показало да међу државама чланицама постоје велике разлике на том подручју.Флексибилно радно вријеме раширеније је у сјеверној и западној Еуропи, док у новим државама чланицама из источне Еуропе доминира традиционално радно вријеме од 40 сати на тједан.

Најдаље у томе отишле су Данска, Шведска, Њемачка, Финска и Норвешка гдје нешто више од половице радника користи неки облик флексибилности у својем радном времену.Показало се такођер да флексибилно радно вријеме потиче запошљавање жена и помаже им да боље ускладе приватан и професионални живот, но с друге стране оно је омогућено углавном у слабије плаћеним секторима са слабијим приликама за напредовање што није добро за родну равноправност, преноси портал реци.ба.