Ako BiH ne raskine aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ to će biti signal svim finansijskim institucijama da BiH vodi ekonomsku politiku koja omogućava stabilan i održiv makroekonomski okvir, izjavio je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

On je podsjetio da od nastavka aranžmana sa MMF-om zavisi i kredit Svjetske banke od 111 miliona dolara, koji je odobrio Odbor izvršnih direktora u aprilu, ali koji nije ratifikovan.

“Mi ćemo pratiti provođenje reformskih zakona kako bismo ustanovili da nije došlo do odstupanja od onog što je dogovoreno u vrijeme kada je ovaj kredit odobren od Odbora izvršnih direktora Svjetske banke”, naglasio je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH.

On je ocijenio da je aranžman sa MMF-om “jedna od krucijalnih mjera za prevazilaženje posljedica globalne ekonomske krize”, prenosi sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema riječima Mantovanelija, ovaj aranžman ne samo da obezbjeđuje neophodna sredstva kako bi se finansirale funkcije javnog sektora u BiH, nego nudi i sveobuhvatne ekonomske reforme koje su nužne da bi bila održana makroekonomska stabilnost i stekli uslovi za brz oporavak od krize, prenosi portal capital.ba