Ако БиХ не раскине аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/ то ће бити сигнал свим финансијским институцијама да БиХ води економску политику која омогућава стабилан и одржив макроекономски оквир, изјавио је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.

Он је подсјетио да од наставка аранжмана са ММФ-ом зависи и кредит Свјетске банке од 111 милиона долара, који је одобрио Одбор извршних директора у априлу, али који није ратификован.“Ми ћемо пратити провођење реформских закона како бисмо установили да није дошло до одступања од оног што је договорено у вријеме када је овај кредит одобрен од Одбора извршних директора Свјетске банке”, нагласио је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ.

Он је оцијенио да је аранжман са ММФ-ом “једна од круцијалних мјера за превазилажење посљедица глобалне економске кризе”, преноси сарајевско “Ослобођење”.

Према ријечима Мантованелија, овај аранжман не само да обезбјеђује неопходна средства како би се финансирале функције јавног сектора у БиХ, него нуди и свеобухватне економске реформе које су нужне да би била одржана макроекономска стабилност и стекли услови за брз опоравак од кризе, преноси портал capital.ba