Vijeće ministara BiH usvojilo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, što je bio jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Usvajanjem pravilnika zvaničnici BiH ispunili su i posljednji dodatni uslov za ukidanje viza građanima ove zemlje. Time su stvoreni uslovi i za efikasnije funkcioniranje policijskih, odnosno sigurnosnih službi u BiH, smatra ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

"U narednom periodu ćemo napraviti i tranzicionu odluku s obzirom na to da u Direkciju za koordinaciju prelazi dio strukture Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Interpola BiH, kao i dio IT sektora iz Ministarstva sigurnosti BiH" rekao je Ahmetović.

Kraj priče o liberalizaciji viznog režima?

Ministar Ahmetović se nada da će nakon usvajanja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, svi predstojeći izvještaji Evropske komisije o napretku BiH biti pozitivni, te da će se konačno završiti priča o liberalizaciji viznog režima za BiH.

Uoči sjednice Vijeća ministara, sve značajnije međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, uključujući OHR/EUSR, Policijsku misiju i Delegaciju Evropske unije, pozvale su ministre i predsjedavajućeg Nikolu Špirića da izbjegnu politizaciju i usvoje pravilnik kako bi bili ispoštovani predviđeni rokovi, prenosi Deutsche Welle.