Вијеће министара БиХ усвојило Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, што је био један од услова за либерализацију визног режима.

Усвајањем правилника званичници БиХ испунили су и посљедњи додатни услов за укидање виза грађанима ове земље. Тиме су створени услови и за ефикасније функционирање полицијских, односно сигурносних служби у БиХ, сматра министар сигурности Садик Ахметовић.

"У наредном периоду ћемо направити и транзициону одлуку с обзиром на то да у Дирекцију за координацију прелази дио структуре Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Интерпола БиХ, као и дио ИТ сектора из Министарства сигурности БиХ", рекао је Ахметовић.

Крај приче о либерализацији визног режима?

Министар Ахметовић се нада да ће након усвајања правилника о унутрашњој организацији Дирекције за координацију полицијских тијела, сви предстојећи извјештаји Европске комисије о напретку БиХ бити позитивни, те да ће се коначно завршити прича о либерализацији визног режима за БиХ.

Уочи сједнице Вијећа министара, све значајније међународне организације које дјелују у БиХ, укључујући ОХР/ЕУСР, Полицијску мисију и Делегацију Европске уније, позвале су министре и предсједавајућег Николу Шпирића да избјегну политизацију и усвоје правилник како би били испоштовани предвиђени рокови, преноси Deutsche Welle.