Na sastanku Evropskog vijeća evropski su lideri usvojili strategiju Evropa 2020., novu desetogodišnju strategiju usmjerenu na zapošljavanje i rast te promicanje i provedbu strukturalnih reformi. Osim toga, na sastanku su potvrdili svoju odlučnost u osiguranju fiskalne održivosti i predanost održavanju financijske stabilnosti. Također su se složili da je potrebno pojačati koordinaciju ekonomskih politika.

U pogledu strategije Evropa 2020 i njenih pet glavnih ciljeva, države će članice tokom idućih mjeseci razmotriti načine putem kojih je moguće mobilizirati specifične politike u cilju oslobođanja potencijala za rast Evropske unije, počevši od energetske politike i politike inovacija. Ulaganja u istraživanje i razvoj mogla bi se povećati do razine od 3% BDP-a.

Evropski čelnici vjeruju da se reforme u regulaciji financijskih usluga moraju hitno dovršiti. „Prioritet je imati solidan i zdrav bankarski sustav“, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy. Kako bi se osigurala transparentnost banaka i njihova otpornost na krizne situacije, rezultati ispitivanja rada pod pritiskom koje provode nadzornici banaka bit će objavljeni najkasnije u drugoj polovici jula.

Evropsko je vijeće također odlučilo da države članice trebaju uvesti doprinose za financijske institucije kako bi se osigurala pravična raspodjela tereta u slučaju krize. Na idućem summitu G20 u Torontu, EU će predložiti uvođenje sličnog plana na globalnoj razini.

Čelnici EU su također zaključili da Island zadovoljava političke kriterije za pristupanje EU te da pregovori o članstvu mogu biti otvoreni. Što se tiče proširenja eurozone, zaključili su da Estonija ispunjava sve kriterije konvergencije te bi trebala biti spremna za uvođenje eura od 1. januara 2011. godine, objavljeno je na portalu reci.ba.