Na ministarskoj konferenciji u Sarajevu postignut je konsenzus o evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i potrebi za ubrzanjem liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini.

On je nakon Konferencije “EU- zapadni Balkan” rekao da postoji i konsenzus da se pokuša ubrzati proces podnošenja aplikacija za članstvo u EU, te proces ratifikacije svih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Mislim da postoji konsenzus o mom prijedlogu o održavanju drugih političkih sastanaka nakon Sarajeva, jer se ne smije izgubiti trenutni zamah kada je riječ o evropskoj perspektivi regiona”, ocijenio je Fratini.

Fratini očekuje da će prije zime BiH i Albanija dobiti bezvizni režim, navodeći da nema političkih prepreka za to, te da je riječ o tehničkim kriterijumima.

On je dodao da još nije odlučeno o imenovanju specijalnog predstavnika EU za Balkan.

Nakon konferencije “EU – zapadni Balkan” u Sarajevu predviđena je konferencija za novinare u hotelu “Holidej in” na kojoj bi trebalo da se obrate evropski komesar za proširenje Štefan File, šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, te ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Na konferenciji za novinare trebalo bi da bude predstavljen nacrt zajedničke izjave sa sastanka “EU – zapadni Balkan”, te detalji sa tog skupa.

U nacrtu izjave, do kojeg je SRNA nezvanično došla iz izvora bliskih jednoj delegaciji, koja učestvuje na skupa, naglašava se da EU očekuje od zemalja zapadnog Balkana ulazak u narednu fazu procesa pridruživanja “na osnovu uspostavljenih kriterijuma i dogovorenih uslova”, objavljeno je na portalu capital.ba.

U zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu održana je ministarska konferencija pod nazivom “EU – zapadni Balkan” koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj učestvovalo 48 delegacija iz EU, zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.