Nezavisne novine: BiH od sutra počinje s unosom biometrijskih podataka druge generacije na biometrijske pasoše, rekao je u ponedjeljak Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA).

U Banjaluci će danas MUP RS organizovati pres-konferenciju tim povodom, te povodom primanja dvjestahiljaditog zahtjeva za biometrijski pasoš.

Mirna Šoja, portparol MUP-a, nije željela dati više informacija uz napomenu da će na pres-konferenciji biti više podataka.

Prema Macanovim riječima, od sutra će se na biometrijske pasoše BiH unositi i biometrijski podatak otiska prsta nosioca te putne isprave.

Do sada su biometrijski pasoši sadržavali samo prvu stranicu pasoša sa fotografijom nosioca na čipu, koji su se digitalno potpisivali. Ovlaštena osoba za provjere identiteta nosioca pasoša bi na nekom graničnom prelazu u prisustvu nosioca pasoša provjeravala da li ono što stoji na čipu odgovara podacima na prvoj stranici pasoša i fotografiji, odnosno da li odgovara vizuelnom identitetu nosioca.

"Prva generacija" biometrijskih pasoša rađena je u skladu sa standardima Međunarodne organizacije za civilni vazdušni saobraćaj (ICAO), dok je "druga generacija" u skladu sa evropskom direktivom iz 2009. godine, u kojoj je predviđeno da sve zemlje EU do 2012. godine uvedu drugu generaciju biometrijskih podataka.

"Novi način unošenja podataka druge generacije neće ništa promijeniti građanima prilikom predaje zahtjeva i izdavanja pasoša. Rokovi ostaju isti i sve procedure takođe. Stari biometrijski pasoši sa starim načinom unošenja podataka će i dalje da važe", rekao je Macan.

On je istakao da se dodatni biometrijski podaci dodatno i štite, a postoji i dodatna procedura za otvaranje podataka.

"Da bi neka država krenula da otvori te podatke, mora da ima poseban sertifikat i posebnu onlajn vezu sa graničnim prelazom, odnosno tom državom, u koju naš građanin dolazi", rekao je Macan i pojasnio da ta onlajn veza ide preko ICAO sjedišta, te da će se 2012. godine započeti sa primjenom.

Macan je istakao da se bezbjednost biometrijskih podataka dodatno povećava, jer će u budućnosti biti dva oblika biometrijskih podataka na pasošima.

"Ovo je odlična poruka da i pred samit EU – zapadni Balkan pokažemo koliko smo uradili na sigurnosti i uvođenju novih standarda na putne isprave, jer mnoge evropske zemlje još nisu uvele te standarde", rekao je on.