Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je nakon sastanka Fiskalnog savjeta BiH sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da će u narednih 15 dana biti razmotrena sva otvorena finansijska pitanja u zemlji.

"Ovo je bila prilika da se ocijeni napredak BiH u ispunjavanju uslova iz stendbaj-aranžmana. Na sastanku je zaključeno da se u narednih 15 dana pregledaju sva otvorena pitanja koja se odnose na budžet institucija BiH za 2011. godinu, zatim pozicija ratnih-vojnih invalida i njihovih prava u FBiH, kao i beneficiranih penzija u tom entitetu”, rekao je Špirić.

On je naglasio da će MMF u narednom periodu ponuditi tekst u kojem će navesti koja su to otvorena pitanja koja treba riješiti i podsjetio da su organi vlasti BiH naporno radili u posljednje dvije sedmice kako bi ovi uslovi bili ispunjeni.

Špirić je precizirao da je MMF danas izvršio drugi pregled koji se odnosi na ispunjavanje uslova iz stendbaj-aranžmana, gdje je zajednički ocijenjeno da postoji vidan napredak u BiH, ali da postoji još otvorenih pitanja koja se moraju definisati i riješiti.

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je u Sarajevu da je RS ispunila sve uslove iz pisma namjere za dobijanje stendbaj-aranžamana sa MMF-om.

Džombić je istakao da na sastanku Fiskalnog savjeta sa predstavnicima MMF-a nisu usaglašeni dijelovi pisma koji se odnose na kvantifikaciju ušteda boračke populacije u FBiH.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da bi trebalo donijeti zakon o platama u FBiH i garancije da će biti primjenjivan na nivou kantona i opština.

On je naglasio da kantoni nisu ništa učinili u pogledu pravljenja ušteda, te da za kresanje plata u administraciji u FBiH nije bilo dovoljno političke volje.

Sastanku Fiskalnog savjeta i MMF-a prisustvovao je i federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, prenosi portal capital.ba