Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је након састанка Фискалног савјета БиХ са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), да ће у наредних 15 дана бити размотрена сва отворена финансијска питања у земљи.&qуот;Ово је била прилика да се оцијени напредак БиХ у испуњавању услова из стендбај-аранжмана.

На састанку је закључено да се у наредних 15 дана прегледају сва отворена питања која се односе на буџет институција БиХ за 2011. годину, затим позиција ратних-војних инвалида и њихових права у ФБиХ, као и бенефицираних пензија у том ентитету”, рекао је Шпирић.

Он је нагласио да ће ММФ у наредном периоду понудити текст у којем ће навести која су то отворена питања која треба ријешити и подсјетио да су органи власти БиХ напорно радили у посљедње двије седмице како би ови услови били испуњени.Шпирић је прецизирао да је ММФ данас извршио други преглед који се односи на испуњавање услова из стендбај-аранжмана, гдје је заједнички оцијењено да постоји видан напредак у БиХ, али да постоји још отворених питања која се морају дефинисати и ријешити.

Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић изјавио је у Сарајеву да је РС испунила све услове из писма намјере за добијање стендбај-аранжамана са ММФ-ом.

Џомбић је истакао да на састанку Фискалног савјета са представницима ММФ-а нису усаглашени дијелови писма који се односе на квантификацију уштеда борачке популације у ФБиХ.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да би требало донијети закон о платама у ФБиХ и гаранције да ће бити примјењиван на нивоу кантона и општина.Он је нагласио да кантони нису ништа учинили у погледу прављења уштеда, те да за кресање плата у администрацији у ФБиХ није било довољно политичке воље.

Састанку Фискалног савјета и ММФ-а присуствовао је и федерални министар за борачка питања Захид Црнкић, преноси портал цапитал.ба