Crna Gora je od 11 istočnoevropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU), sa ocjenom 4,19, najbliža ispunjenju ciljeva Lisabonske strategije ekonomskih i strukturnih reformi, dok BiH i Albanija zauzimaju dva posljednja mjesta na listi, pokazuje novi izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (VEF).

Crna Gora je, kako je navedeno u izvještaju pod nazivom “Lisabonski pregled 2010″, pretekla Hrvatsku i zauzevši prvo mjesto postala “top reformator” među zemljama koje nisu članice EU.

“Crna Gora je nadmašila i pet najniže rangiranih zemalja članica EU – Grčku, Poljsku, Italiju, Rumuniju i Bugarsku«, navodi se u Lisabonskom pregledu.

Hrvatska je drugorangirana sa ocjenom 4,18 i, kako se dodaje, u rangu je sa Grčkom, a ispred četiri nižerangirane zemlje EU, dok je Azerbejdžan nadmašio Rumuniju i Bugarsku, a Turska i Makedonija Bugarsku.

“Drugim riječima, najuspješnije zemlje koje nisu članice dobijaju bolje ocjene od ukupnog broja sadašnjih članica”, konstatovano je u izvještaju.

U grupi istočnoevropskih zemalja koje nisu članice EU, zemlje Balkana nakon rangiranja 11 pokazatelja, zauzimaju prva dva mjesta, kao i posljednja dva.

“Crna Gora je najjača u oblastima finansijskih usluga i socijalne uključenosti, gdje ima ocjene iznad prosjeka 12 novih članica EU”, navedeno je u Lisabonskom pregledu.

Iz tih oblasti Crna Gora je dobila ocjene 4,74 i 4,28.

Dobre ocjene Crna Gora je dobila i za održivi razvoj, 3,9, gdje je na drugoj pozicija, iza Hrvatske, kao i za mrežnu industriju 4,6.

Prema liberalizaciji, Crna Gora je na drugom mjestu sa ocjenom 4,34, a prema poslovnom okruženju na šestom, sa ocjenom 4,32.

Na listi 11 istočnoevropskih zemalja koje nisu članice EU, posljednja dva mjesta zauzimaju Albanija i BiH sa ukupnom ocjenom 3,47 odnosno 3,07, prenosi portal capital.ba