U Sarajevu će se 5. maja 2010. godine održati Glavni seminar o pristupu EU fondovima FP-7 Programa. Organizator Seminara je Internacionalni univerzitet Philip Noel Baker u saradnji sa Institutom za edukaciju ECOS i European Projects Association EPA.

Općepoznata činjenica je da je Evropska Unija, nakon usvajanja Lisabonske strategije, provela obimna istraživanja s ciljem pronalaženja odgovarajućih mjera koje treba da u budućnosti obezbjede poziciju EU ekonomije kao "najdinamičnije ekonomije u svijetu utemeljene na konkurentnom znanju". Ključni faktor u naporima EU u ispunjenju ambicioznih ciljeva iz Lisabonske strategije je utemeljenje tzv. trougla znanja: istraživanje – edukacija – inovacija.

Sva dosadašnja istraživanja provedena u EU objedinjena su "pod krovom" Seventh Framework Programme (FP-7), koji treba da odigra ključnu ulogu u dostizanju ciljeva za povećani rast ekonomije, konkurentnosti i zapošljavanja. U tom cilju EU je u okviru FP-7 Programa formirala i određene fondove.

Pristup FP-7 fondovima imaju, pored zemalja članica EU, i zemlje koje u svojoj politici imaju za cilj članstvo u EU, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Imajući na umu značaj FP-7 Programa i fondova i interese različitih subjekata iz naše zemlje, pomenute institucije su se odlučil da u BiH organiziraju pomenuti seminar koji će se, kako je već naznačeno, održati 5. maja 2010. godine u hotelu "Europa".

Posebno je značajno da će ulogu glavnog medijatora Seminara imati Leonardo Piccinetti, direktor i glavni konsultatnt firme "Europe for Business Ltd". Prema jedinstvenoj procjeni organizatora skupa, ovo je jedinstvena prilika za učesnike Seminara da od najkompetentnijih ličnosti iz EU dobiju informacije o tome kako pristupati fondovima FP-7 Programa.

Pored toga, Leonardo Piccinetti je spreman da odvoji vrijeme i za bilateralne susrete sa nekim od kompanija i tom prilikom da određene savjete na fonu pristupanja fondovima FP-7, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH, a prenosi portal ekapija.ba