У Сарајеву ће се 5. маја 2010. године одржати Главни семинар о приступу ЕУ фондовима ФП-7 Програма. Организатор Семинара је Интернационални универзитет Пхилип Ноел Бакер у сарадњи са Институтом за едукацију ЕЦОС и European project Association (EPA).

Опште позната чињеница је да је Европска Унија, након усвајања Лисабонске стратегије, провела обимна истраживања с циљем проналажења одговарајућих мјера које треба да у будућности обезбједе позицију ЕУ економије као "најдинамичније економије у свијету утемељене на конкурентном знању". Кључни фактор у напорима ЕУ у испуњењу амбициозних циљева из Лисабонске стратегије је утемељење тзв. троугла знања: истраживање – едукација – иновација.

Сва досадашња истраживања проведена у ЕУ обједињена су "под кровом" Seventh Framework Programme (ФП-7), који треба да одигра кључну улогу у достизању циљева за повећани раст економије, конкурентности и запошљавања.

У том циљу ЕУ је у оквиру ФП-7 Програма формирала и одређене фондове. Приступ ФП-7 фондовима имају, поред земаља чланица ЕУ, и земље које у својој политици имају за циљ чланство у ЕУ, а међу којима је и Босна и Херцеговина.

Имајући на уму значај ФП-7 Програма и фондова и интересе различитих субјеката из наше земље, поменуте институције су се одлучиле да у БиХ организирају поменути семинар који ће се, како је већ назначено, одржати 5. маја 2010. године у хотелу "Еуропа".

Посебно је значајно да ће улогу главног медијатора Семинара имати Леонардо Пиццинетти, директор и главни консултатнт фирме "Europe for Business Ltd.".

Према јединственој процјени организатора скупа, ово је јединствена прилика за учеснике Семинара да од најкомпетентнијих личности из ЕУ добију информације о томе како приступати фондовима ФП-7 Програма.

Поред тога, Леонардо Пиццинетти је спреман да одвоји вријеме и за билатералне сусрете са неким од компанија и том приликом да одређене савјете на фону приступања фондовима ФП-7, саопштено је из Вањскотрговинске коморе БиХ, a преноси портал екапија.ба