Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o kreditu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) ukupne vrijednosti 31.300.000 evra.

Predviđeno je da od ukupnog iznosa ovog kredita pod nazivom “Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje”, na Federaciju BiH (FBiH) bude alocirano 60 odsto, odnosno 18.780.000 evra, a Republici Srpskoj (RS) bi bilo dodijeljeno 40 odsto sredstava ili 12.520.000 evra, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ciljevi kredita su povećanje socijalne pomoći i smanjenje siromaštva, unapređenje strukture i efikasnosti javne potrošnje i smanjivanje stopa socijalnih doprinosa na plate u privatnom sektoru radi jačanja konkurentnosti privatnog sektora u odnosu na javni.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj – Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje.

Sporazumom je definisan kredit Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) u vrijednosti od 66 miliona američkih dolara za unapređenje spoljne konkurentnosti privatnog sektora, smanjenje siromaštva i povećanje efikasnosti javne potrošnje, od čega će 60 odsto biti alocirano na FBiH, a 40 odsto na RS.

IBRD i IDA su organizacije koje djeluju pri Svjetskoj banci.

Savjet ministara BiH usvojio je i Strategiju razvoja 2010-2015. godina u kojoj se daje presjek stanja informatičke pismenosti, analiza ispunjenih obaveza i plan aktivnosti za dostizanje ciljeva u ovoj oblasti.

Strategija, između ostalog, sadrži pregled akata EU, kojima se uređuju standardi za bezbjednosna obilježja i biometriju u pasošima i putnim dokumentima.

Značaj ove strategije je u uvažavanju evropskih standarda iz oblasti viza i zaštite ličnih podataka koji podrazumijevaju bezbjednoso i djelotvorno upravljanje identifikacionim dokumentima.

Savjet ministara BiH usvojio je Migracioni profil BiH za 2009. godinu, čime se ispunjava redovna obaveza u procesu liberalizacije viznog režima.

Migracioni profil BiH za 2009. godinu obezbijediće Savjetu ministara BiH uvid u ključne trendove u oblasti migracija, a Ministarstvu bezbjednosti BiH izradu kvalitetne politike i usvajanje kvalitetnih propisa u ovoj oblasti.

Usvojen je Akcioni plan Programa za BiH koji su dogovorili Savjet ministara BiH i Razvojni program UN /UNDP/ od 2010. do 2014. godine.

Akcioni plan predstavlja strateški okvir za operativne aktivnosti UNDP-a u BiH i obezbjeđuje koherentnu i integrisanu podršku radi postizanja ciljeva u četiri oblasti – demokratska uprava, socijalna uključenost, životna sredina i energija i bezbjednost ljudi, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o odobravanju sredstava iz rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i odobravanju strukture rashoda budžeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od 1. marta do 31. decembra ove godine, navodi se u saopštenju, a prenosi portal capital.ba