Utjecajni briselski Centar za evropsku politiku (EPC) u analizi navodi da bi jedinstveno digitalno tržište moglo povećati BNP u EU do 2020.godine za najmanje 4,1 posto – ključni pokretač za produktivnost i konkuretnost.

"Postoji nekoliko jasnih gospodarskih, socijalnih i ekoloških razloga zašto bi EU trebao brzo reagirati oko stvaranja jedinstvenog digitalnog tržišta", naglašava briselski Centar za evropsku politiku koji je svoj najnoviji izvještaj objavio samo nekoliko dana prije nego što će bivši povjerenik za konkurentnost Mario Monti svoje rezultate o zajedničkom tržištu predati predsjedniku Evropske komisije Jose Manuelu Barrosu.

U izvještaju se kaže da je ekonomski utjecaj digitalnog jedinstvenog tržišta gotovo jednak onome programu iz 1992.godine kojim je stvoreno zajedničko tržište za proizvode i od kojega su koristi imali potrošači u obliku nižih cijena, bolje kvalitete i većeg izbora.

Izvještaj nadalje navodi kako će "razina igrališta" koje se nalazi u Evropi omogućiti biznisu da konkurira na jednakoj razini, što znači da će kompanije moći ulagati u sve sektore i koristiti potencijale ICT-a te da bi digitalno zajedničko tržište "moglo omogućiti europskim poduzećima rast i povećanje svoju globalne konkuretnosti".

Tako je bivši finski premijer i potpredsjednik Nokije Esko Aho izjavio kako je istraživanje Centra za političke studije ključno, jer ukazuje na značajan gospodarski potencijal koje nudi digitalno jedinstveno tržište.

"Naglašena je potreba donošenja političkih odluka kako bi takvo tržište uskoro postalo stvarnost. Stvaranjem ovog područja kao 'pete slobode' odlučujuće je za uspjeh programa EU2020", poručuje EPC.

Ova organizacija preporuča akcije u pet političkih područja, uključujući funkcioniranje digitalnog zajedničkog tržišta kao "ključnog" političkog projekta druge Barrosove Komisije.

U izradi izvještaja EPC-a sudjelovali su i predstavnici poduzetništva, lokalnih i regionalnih vlada.

Izvještaj se temelji i na nekoliko drugih studija i rasprava u kojima su sudjelovali djelatnici Evropske komisije i drugih relevatnih interesnih skupina.