Утјецајни бриселски Центар за европску политику (ЕПЦ) у анализи наводи да би јединствено дигитално тржиште могло повећати БНП у ЕУ до 2020.године за најмање 4,1 посто – кључни покретач за продуктивност и конкуретност.

Постоји неколико јасних господарских, социјалних и еколошких разлога зашто би ЕУ требао брзо реагирати око стварања јединственог дигиталног тржишта", наглашава бриселски Центар за европску политику који је свој најновији извјештај објавио само неколико дана прије него што ће бивши повјереник за конкурентност Марио Монти своје резултате о заједничком тржишту предати предсједнику Европске комисије Јосе Мануелу Барросу.

У извјештају се каже да је економски утјецај дигиталног јединственог тржишта готово једнак ономе програму из 1992.године којим је створено заједничко тржиште за производе и од којега су користи имали потрошачи у облику нижих цијена, боље квалитете и већег избора.

Извјештај надаље наводи како ће "разина игралишта" које се налази у Европи омогућити бизнису да конкурира на једнакој разини, што значи да ће компаније моћи улагати у све секторе и користити потенцијале ИЦТ-а те да би дигитално заједничко тржиште "могло омогућити еуропским подузећима раст и повећање своју глобалне конкуретности". Тако је бивши фински премијер и потпредсједник Нокије Еско Ахо изјавио како је истраживање Центра за политичке студије кључно, јер указује на значајан господарски потенцијал које нуди дигитално јединствено тржиште.

"Наглашена је потреба доношења политичких одлука како би такво тржиште ускоро постало стварност. Стварањем овог подручја као 'пете слободе' одлучујуће је за успјех програма ЕУ2020", поручује ЕПЦ.

Ова организација препоруча акције у пет политичких подручја, укључујући функционирање дигиталног заједничког тржишта као "кључног" политичког пројекта друге Барросове Комисије.

У изради извјештаја ЕПЦ-а судјеловали су и представници подузетништва, локалних и регионалних влада.Извјештај се темељи и на неколико других студија и расправа у којима су судјеловали дјелатници Европске комисије и других релеватних интересних скупина.