Svjetska banka (WB) je danas odobrila kredit Federaciji BiH u iznosu 66,6 miliona američkih dolara ili 60 posto ukupnog iznosa za Bosnu i Hercegovinu – izjavio je danas federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda. Cjelokupan kredit za Bosnu i Hercegovinu iznosi 111 miliona američkih dolara, od čega je 66 miliona dolara IDA (Međunarodna razvojna agencija) sredstava, a što znači s nula posto kamate i 45 miliona dolara IBRD sredstava (Međunarodna banka za obnovu i razvoj) po kamatnoj stopi euro – libor koja iznosi oko jedan posto, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Republici Srpskoj je pripalo 44,4 miliona USD kreditnih sredstava. Ovaj kredit predviđen je u revidiranoj Strategiji partnerstva između Svjetske banke i BiH. On predstavlja odgovor Svjetske banke na zahtjev koji su uputile vlade u BiH za pružanje podrške budžetima za provođenje reformi i politika koje su navedene u Pismu namjere MMF-u. Njegov cilj je i pružanje podrške zemlji u borbi s posljedicama oštrog smanjenja prihoda, što je rezultat globalne ekonomske krize.

Kredit za razvojne politike, kako ga zovu, promovira fiskalnu održivost, poboljšanje efikasnosti i pravičnosti sistema socijalnih davanja i drugih transfera pojedincima.

Kredit je odobren nakon što je Misija Svjetske banke obavila razgovore i diskusije s predstavnicima državnog i entitetskih ministarstava finansija, kao i ostalim predstavnicima vlasti, te nakon što su dostavljeni dokazi da je Federacija BiH, kao i RS i BiH, u nadležnim institucijama usvojila niz zakona i ispunila izuzetno zahtjevne uvjete Svjetske banke, objavljeno je na portalu svevijesti.ba