Свјетска банка (WБ) је данас одобрила кредит Федерацији БиХ у износу 66,6 милиона америчких долара или 60 посто укупног износа за Босну и Херцеговину – изјавио је данас федерални министар финансија Вјекослав Беванда. Цјелокупан кредит за Босну и Херцеговину износи 111 милиона америчких долара, од чега је 66 милиона долара ИДА (Међународна развојна агенција) средстава, а што значи с нула посто камате и 45 милиона долара ИБРД средстава (Међународна банка за обнову и развој) по каматној стопи еуро – либор која износи око један посто, саопћено је из Министарства финансија ФБиХ.

Републици Српској је припало 44,4 милиона УСД кредитних средстава. Овај кредит предвиђен је у ревидираној Стратегији партнерства између Свјетске банке и БиХ. Он представља одговор Свјетске банке на захтјев који су упутиле владе у БиХ за пружање подршке буџетима за провођење реформи и политика које су наведене у Писму намјере ММФ-у.

Његов циљ је и пружање подршке земљи у борби с посљедицама оштрог смањења прихода, што је резултат глобалне економске кризе.Кредит за развојне политике, како га зову, промовира фискалну одрживост, побољшање ефикасности и правичности система социјалних давања и других трансфера појединцима.Кредит је одобрен након што је Мисија Свјетске банке обавила разговоре и дискусије с представницима државног и ентитетских министарстава финансија, као и осталим представницима власти, те након што су достављени докази да је Федерација БиХ, као и РС и БиХ, у надлежним институцијама усвојила низ закона и испунила изузетно захтјевне увјете Свјетске банке, објављено је на порталу свевијести.ба